Till Dig

Kom närmare, kom hit intill
Kom slå dej ner, säj att du vill
Nu faller snön uti den svarta natt

Nu sover barn i nattens ro
fördrömda i sin egen tro
om livet som en hägrande skatt

Du och jag ska vaka tills vi glömmer
att skatten är en dröm som barnen drömmer
som vi fördömer

Glöm djävulskap och stingslighet
Glöm allt jag gjort av elakhet
Jag älskar dej så innerligt

För du och jag har sett en del
och känner till varandras fel
Vi lever i vår egen hemlighet

Kom öppna dej, snart är julen över
Sitt närmare, för du är allt jag vill och behöver

Snart kommer änglarna att landa
Snart står morgonen i brand
Törs jag säja att vi har varandra
Törs du lägga kinden i min hand

Vi är människor och det är märkligt
och kanske svårt och omöjligt ibland
Var inte rädd för det som är verkligt
Fred och lugn inatt i mänskoland
En liten saga

    Nedanstående lilla saga nedtecknades en torsdagkväll för en vecka sedanHumöret var i bott, och det som skrevs var nog varken vidsynt, öppensinnat, analyserande, blablabla... Inte moget heller för den delen. Därför tänkte jag först inte lägga in den. Sen kom jag ihåg att jag, då jag nästan släckte bloggen men ångrade mig, lovade mig själv att inte undvika att lägga in sånt som jag i själva verket vill ha med. Jag har strukit för mycket av andra ämnen i alla fall. Nå, sagan kommer här. I alla fall.

    Det var en gång tre barn, och de hade en pappa. Det har de flesta barn, åtminstone från början. Den här pappan var en Frånvarande Pappa. Han reste mycket i sitt arbete och var engagerad i olika föreningar. Tiden räckte inte riktigt till för familjen, och ibland ångrade han vissa val han gjort i unga år, men det var så dags då... Dock tog han sitt ansvar som familjefader genom att åtminstone ta sig tid att komma hem och drämma näven i bordet ibland, då han tyckte det behövdes. Besticken skallrade så stämningsfullt mot porslinet om söndagarna.

    Frånvarande Pappan kände att han visste hur hans tre barn fungerade, vilken typ av individer de var. Jo, för han träffade dem ju emellanåt, trots allt. Få se nu... Stora Barnet var det med läshuvudet. Mellanbarnet var det med musikörat. Och Lilla Barnet var teaterapan. Punkt slut. Några andra egenskaper fanns där väl inte utrymme för hos någon av dem? Nej, för när Frånvarande Pappan pratade, så var hans ord lag. Detta var hans uppfattning om de tre barnen, och så skulle det förbli.
   
    Frånvarande Pappan hade hört någonstans att barn inte fick skämmas bort. Och att ge beröm, uppmärksamhet och uppskattning är väl att skämma bort, eller? Därför var han alltid lika noga med att inte låta något av barnen få höra de positiva ordalag han använde om dem då de inte var i närheten.

    Stora Barnet blev tvungen att ta sabbatsledigt från skolan, men började igen året därpå och tog upp studierna där de en gång slutade. Frånvarande Pappan skällde på Stora Barnet för att Stora Barnet varit så oansvarigt och ställt till det för sig och sin omgivning. Till Mellanbarnet sa han: "Stora Barnet är så duktigt och målmedvetet, som väljer att fullfölja sina studier trots att detta kom emellan. Det skulle du aldrig klara."

    Mellanbarnet brukade ha lite sångframträdanden. Frånvarande Pappan brukade faktiskt  vara Närvarande Pappan då. För se: var det något han förstod sig på, så var det sång och musik. Han skröt gärna för sina andra barn om Mellanbarnets musikaliska ådra. Mellanbarnet självt upplyste han gärna om vilka fel som begåtts och vad som kunnat göras bättre.
Men Stora Barnet, å sin sida,  vågade aldrig berätta för Frånvarande Pappan om sitt eget medlemskap i en kör; han hade ju så tydligt sagt att det bara var Mellanbarnet som kunde sjunga.

    Lilla Barnet kom in på en skola. Över tusen personer sökte varje år, men bara tio kom in. I stället för att gratulera sa Frånvarande Pappan: "Tusen av 9 miljoner... Det är inte mycket." Fast en gång, då Mellanbarnet haft ett av sina sångframträdanden, uplyste Frånvarande Pappan en annan närstående om att "jag är stolt över alla mina barn, men mest av allt är jag stolt över Lilla Barnet."

    Frånvarande Pappan förstod inte att han begick tre fel i en mening. För det första var det ju Mellanbarnet han kommit för att se, och det var det barnet som behövde hans lovord mest just då. För det andra ska man väl vara lika stolt över alla sina barn, oavsett bedrift. Och för det tredje fanns inte Minsta Barnet där för att höra honom.

    Det var mycket som Frånvarande Pappan inte förstod. Han trodde säkert att han gjorde rätt i sitt föräldraskap då han agerade en auktoritet som ville inge respekt, men det enda han lyckades med var att skapa olika former av osäkerhet och dålig självkänsla hos sina barn. Både då det gällde det de förväntades vara bra på, det de förväntades att inte vara bra på, och flera andra saker.

    Men eftersom de tre barnen innerst inne insåg att Frånvarande Pappan inte begrep bättre, så var han förlåten.    

    Förlåten.

Jag har blivit utmanad...

    ...och det var inte lätt, ska jag säga. ÅTTA punkter på varje fråga! Så i stället för att utmana några särskilda, väljer jag att utmana dem som spontant känner sig manade att svara på dessa frågor. Ni kan ju maila mig era svar, om ni inte vill lägga ut dem på era eventuella bloggar.

8 favoritprogram (Här fick jag tänka till. Planerar sällan mitt TV-tittande. Det är bara de tre förstnämnda som jag försöker pricka in, och punkt 3 infaller ju bara en gång om året, så just det programmet brukar jag iaf lyckas få se.)

1. Heroes
2. Vad blir det för mat
3. Karl-Bertil Jonssons julafton
4. IDOL-finalen
5. 2 1/2 men
6. CSI NY
7. Miami INK
8. Äntligen Hemma

8 saker jag gjorde igår

1. Jobbade
2. Var sotis på Friden för att hon hade lektion för Gösta Ekman och att jag inte var där :-).
3. Provade ut scenkläder till på torsdag
4. Letade efter ett lucialinne till måndag. (Hittade det idag).
5. Pratade med min älskade El Hombre som är alldeles för långt borta just nu.
6. Skrev lite bok
7. Pratade med Mamsen och sen med El Hombre igen.
8. Somnade på soffan mitt i ett Heroes-avsnitt! Jag som inte brukar kunna somna så! Då är jag j-igt trött.

8 saker jag ser fram emot

1. Skinkmackan och théet som väntar på mig på rumsbordet.
2. Morgondagens sjung
3. Den lilla hemlisen på jobbet på fredag
4. Litens lussetåg på fredag eftermiddag (om nu Liten tillfrisknat tills dess).
5. Att jag ska leka med Sandersson för första gången på länge på fredag kväll.
6. Att få hit ungarna på måndag igen. Det är så tomt och jag får ingenting gjort när jag bara längtar.
7. Årets sista arbetsdag nästa fredag, som dessutom avslutas med smarrigt julbord. På Klockarbacken, se nedan.
8. Julafton hos mamsen och juldagen hos svärmor (vivan). Familjen och god mat. Det bästa.

8 favoritrestauranger (Jättesvårt. Är ytterst sällan ute och äter, och har svårt att benämna restaurangerna som favoriter. Jag listar några som gjort större intryck på mig än normalt i stället.)

1. Hermans, Stockholm. På Hermans sitter små trevliga handskrivna lappar här och var. "Krama varandra", o.dyl. Och om man vill bli medlem är årsavgiften 100kr - som går oavkortat till Djurens Rätt -  och då får man gratis buffé på sin födelsedag :-)
2. Spången, Ljungbyhed, en bit från Helsingborg. Jag tror jag räknade till 16 olika sorters sillinläggningar.
3. Långholmen, Stockholm. Bara att sitta och äta i källaren på ett gammalt fängelse är en del av upplevelsen. Men maten är god också.
4. Sist (ja, jag orkade inte komma på 8) skriver jag Klockarbacken här hemma. Trevligt folk, och de har ett fantastiskt gott julbord.


8 saker på min önskelista

1. Att man kan komma på ett bra sätt att flytta min lägenhet och samtidigt ge den ett par extra rum. Alternativt...
2. ...att jag hittar ett hus som inte ger mig högre månadskostnader än jag har idag. Alternativt...
3. ...att bostadskön börjar röra sig lite, så jag får min 4a någon gång. Jag älskar min lägenhet, men den räcker inte till, och den är lite tokigt placerad.
4. Att under 2009 komma någonvart med sång och/eller skrivande. Tänk att kanske en dag kunna tjäna pengar på sin hobby.
5. Kärlek
6. Vänskap
7. Energi
8. Att mina nära och kära skall få vara friska och få ett bra nytt 2009. (kopierade Vivans svar).

Vi har skrivit under

    Vi har just skrivit under ett kontrakt, och vill gärna uppmuntra er att göra det samma. Klicka på länken, och ta ställning själva efter att ni har läst innebörden.

                   http://kampanj.iogt.se/sv/Start---Vit-jul/kontrakt/


    Vit jul på er, allihop, från mig och El Hombre.
   

                                         

Jag fick en film

    Jag fick en filmlänk skickad till mig. Några av mina gamla skolkompisar har använt 4 timmar av en höstdag till att spela in en egen video till Guardian Angel, och de ville visa sitt verk. Meddelandet var rätt blygsamt skrivet, men jag tror nog att de -med all rätt- är stolta över sin skapelse; somliga scener är riktigt, riktigt snygga. Och eftersom jag i min tur är stolt över dessa killar, så jag drar mitt strå till stacken och länkar till deras video.


RSS 2.0