"Den här modellen gör dom faktiskt inte mer..."

    Härom dagen hade jag stämt träff på ett café med två gamla kompisar. Två "kompisar från förr". Har inte pratat med någon av dem på många år, så nu försökte vi ta igen allt på tre timmar.

    Den ena av dem berättade en jättesöt historia om hur det gick till då hon och mannen hon lever ihop med träffades, och hur det kom sig att det blev de två. Hon förklarade leende hur hans son varit en mycket viktig spelpjäs så där i början då man är i det där stadiet att man bara kastar blickar men kanske inte riktigt vågar tro på att även den andre är intresserad. Idag lever de som sagt ihop, och har en liten dotter tillsammans.

    Då hon var färdig med sin historia berättade hon att han är 16 år äldre än hon. Jag bara ler åt den typen av information. Jag tycker att det på något sätt är extra skönt att höra. Men jag är ganska säker på att hon inte alltid får den reaktionen från sina medmänniskor.

    Det verkar nämligen finnas någon slags magisk gräns vid 10 års åldersskillnad. Är det för att det är tvåsiffrigt som gränsen tycks gå just där? Sju, åtta, och t.o.m. nio år kan folk tveksamt acceptera, men är det tio eller fler finns det alltid någon i bekantskapskretsen som reagerar lite starkare än att bara rynka på ögonbrynen.

    Jag vet vad jag talar om. Jag känner några personer i den här situationen, jag är bekant med ytterligare några, känner till ännu flera och jag tillhör själv den kategorin. Det pratas. Det kommenteras. Man har åsikter.
 
    Somliga tycks tro att det måste finnas någon bakomliggande orsak, och bakom-ryggen-kommentarer som "sjukt" och "fel" förekommer faktiskt. Är det dessutom mannen som är äldre är det enligt dessa personer antingen han som är gubbsjuk eller hon som är blåst eftersom hon inte begriper att han bara har henne som leksak. Mer välvilliga personer ställer gärna frågan om man har tänkt på hur det blir den dan man kanske vill ha gemensamma barn, eller hur det blir då den ene gått i pension och den andre har många år kvar. Såklart man har. Jag skulle nog vilja på stå att den "här typen av" par stöter och blöter dessa frågor mer än andra.

    Jag förstår faktiskt inte riktigt vari problemet ligger. Det handlar ju varken om barnarov eller om övertalning från det ena eller andra hållet, utan om två vuxna människor som fallit för varandra. Finns det då någonsom besitter makten att bestämma att dessa två människor inte har samma rätt till sina känslor som andra? Vad är det i så fall som säger att de här båda personernas erfarenheter, oerfarenheter, intressen och bakgrund inte kan binda dem samman bara för att de inte råkar vara födda i samma decennium?

    Tänk efter, och kommentera gärna.

    Den här låten är främst till L, El Hombre, Älskade Vännen och Friden. Det är något speciellt med "äldre män". ;-)

               

Kommentarer
Postat av: vivan

Ha,ha,ha....den var kul! Inte hört den förut!

ja, folk har så mycket bekymmer...jag är äldre än min gubbe...var det lammkött jag ville åt????

Hm...har inte sett till något lamm...bara en gammal "get" Fnizz!Kramen!

2009-01-31 @ 23:15:17
URL: http://vwellermo.blogg.se/
Postat av: Vittra

Vivan: Get!? Haha. Så länge det inte är en gammal bock, så... Ja. Det är fantastiskt ibland vad folk orkar med att ha åsikter om sånt som inte borde beröra dem det minsta, i stället för att se den verkliga orsaken. Men så är det. Jag har inga problem med det, egentligen. Men det kanske är för att jag inte -hittills- upplevt att just vi blivit särskilt utsatta. Kramis.

2009-01-31 @ 23:25:54
URL: http://hannalovis.blogg.se/

Skriv några rader:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag som ser den)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0